Vaikka Kumon-opetussuunnitelma on hyvin tunnettu, vain harvat ymmärtävät sen erityispiirteitä. Vaikka joitakin piirteitä, kuten laskennan nopeus ja ennakoiva oppiminen, ymmärretään osittain, joitakin kokonaiskuvan näkökohtia on vaikea ymmärtää.
Koska Kumon-opetuksessa käsiteltävät aiheet ovat kuitenkin niin laajoja, sillä on vaikutusta lapsesi yleiseen oppimissuunnitelmaan. Koska vaikutus on suuri, kokonaiskuvan ymmärtämisen ja suunnittelun merkitys on myös hyvin merkittävä.
Tässä artikkelissa käsittelemme Kumonin japaninkielistä opetussuunnitelmaa, jota on erityisen vaikea hahmottaa kokonaisuutena Kumon-materiaalien suuren määrän ja yksiköiden monitulkintaisuuden vuoksi. Kumon Japanin kieli on suuri kokonaisuus, mutta yritetään ymmärtää sitä yksi kerrallaan.
Opetussuunnitelman tarkistaminen
Kumonissa jokaiselle luokka-asteelle on annettu aakkosten kirjain, ja materiaalit opetetaan järjestyksessä.
Tässä artikkelissa käsitellyn japanin kielen osalta opetussuunnitelma on jaettu 31 tasoon 8A-O (lukuun ottamatta tutkimuskurssia). Se kattaa myös hyvin laajan ikähaarukan kolmevuotiaista yliopisto-opiskelijoihin.
Lue, miten opetussuunnitelma etenee
Miten Kumon siis etenee näiden materiaalien kanssa?
Periaatteessa Kumon ei liitä varsinaista arvosanaa materiaalin etenemiseen. Jos ymmärtäminen on riittävän nopeaa, voi edetä miten monta arvosanaa tahansa, ja jos on epäselviä alueita, voi mennä useita arvosanoja taaksepäin varsinaista arvosanaa pidemmälle. Tätä kutsutaan "ennakoivaksi oppimiseksi", ja se on yksi syy siihen, miksi Kumon on saanut niin paljon huomiota.
Sisällön vaikeustaso painottaa perusasioita eikä syvenny niin syvälle kuhunkin osa-alueeseen, että sitä voidaan käyttää pääsykokeena vaikeisiin kouluihin missä tahansa yläaste-, lukio-, lukio- ja yliopistotutkinnossa. Sen sijaan perusasiat kerrataan perusteellisesti, jotta opiskelijat voivat hankkia erittäin korkean taitotason erityisesti nopeuden osalta. Japanin kielessä Kumon on ainutlaatuinen siinä mielessä, että vaikeidenkin tekstien kohdalla oppilaat pystyvät ymmärtämään pääkohdat nopeasti ja tarkasti.
Kumonissa opetussuunnitelma on pohjimmiltaan itseopiskelua, jossa oppilaat ratkaisevat tulosteita tiettyyn tahtiin joka päivä. Koska vaikeita ajattelu- ja soveltamistaitoja vaativia ongelmia ei ole, jopa uusien alojen ongelmat ratkeavat omin päin esimerkkitehtävien avulla. Useimmissa tapauksissa opiskelijat käyvät tunneilla kaksi kertaa viikossa, mutta luokkahuoneessa ei pidetä oppitunteja, vaan heidän odotetaan vastaavan kotitehtäviin ja ratkaisevan päivän tulosteet.
Opetussuunnitelman ymmärtäminen tarkemmin
Tähän mennessä olemme tarkastelleet kokonaisuutta. Katsotaan nyt tarkemmin, mitä aineita ja millaista sisältöä opetuksessa käsitellään. Tekstissä Kumon Japanin kieli on jaettu kahdeksaan vaiheeseen, mutta jos haluat tutustua tarkemmin materiaalien sisältöön, katso linkit kunkin materiaalin selittävään tekstiin.
8A: Kielen kohtaaminen äänteiden ja muotojen kautta
Ensimmäinen 8A-materiaaleista on aivan ensimmäinen.
Vastasyntyneet vauvat eivät ole vielä tietoisia kielestä. He eivät vielä erota toisistaan ääniä ja sanoja tai kirjaimia ja muuta visuaalista informaatiota, jolla ei ole merkitystä. Tästä lähtien he oppivat vähitellen tunnistamaan merkityksellisiä ääniä, muotoja ja sanoja.
Kumon lähestyy tätä laulamalla heille ja kanji-korttien avulla.
Monien mielestä voi olla yllättävää, että kanjia käytetään ennen hiraganaa, mutta kanjeilla on omaleimaiset muodot, ja toisin kuin hiragana, ne liittyvät konkreettisiin esineisiin, kuten "koira" ja "taivas", joten ne ovat vauvoille tutumpia käsitteitä kuin hiragana. Tässä opitut kanjit saattavat unohtua peruskouluun mennessä, mutta se on tehokas lähestymistapa tässä vaiheessa merkkien tunnistamista.
Ääneen lukemisesta tulee teema 7A-5A:ssa.
7A:sta 5A:han ääneen lukemisesta tulee pääpaino.
Kun sanojen äänteet ja muodot on käsitelty 8A:ssa, seuraava askel on yhdistää kirjainten "muodot" ja ääntämisen "äänteet" lukemalla ääneen. Esimerkiksi omenan tapauksessa omenan kuva ja sana "omena" kirjoitetaan vierekkäin, ja vanhempi lukee sanan ääneen lapselle osoittaen samalla kuvaa ja kirjaimia.
Tässä vaiheessa ymmärtäminen ei useinkaan etene niin pitkälle, että kirjaimet voitaisiin lukea itsenäisesti. Sanatasolla heillä saattaa olla lyhytkestoinen muisti, mutta kun he pääsevät lyhyisiin lauseisiin, jotka ilmestyvät noin 5A:n kohdalla, lauseiden lukeminen voi olla tässä vaiheessa kurssimateriaalia hieman vaikeaa. Kun lapsesi kuitenkin vähitellen ymmärtää kuvien, kirjainten ja lauseiden välisen yhteyden, hän luo vähitellen perustan itse sanojen ja lauseiden ymmärtämiselle.
Jos lapsesi on aloittanut Kumonin kolmevuotiaana, hän saattaa löytää ensimmäisen esteen noin 5A:n kohdalla. Yleisesti ottaen tämän alueen materiaali on kuitenkin suhteellisen helppo käsitellä, koska se perustuu lapsille lukemiseen.
4A:sta 2A:han käsitellään hiraganaa.
Aina 5A:han asti lapset ovat tutustuneet sanojen käsitteeseen. Tästä eteenpäin käsitellään hiraganan käsitettä.
Tähän mennessä opituilla sanoilla ja lauseilla on merkityksiä. Olipa kyseessä sitten "omena" tai "tänään on aurinkoista", sanoilla ja lauseilla on merkitys, ja niitä voidaan havainnollistaa ja kokea tosielämässä.
Itse hiraganoilla, kuten a:lla ja ka:lla, ei kuitenkaan ole periaatteessa mitään merkitystä. Ainakin opetusmateriaaleissa hiraganaa käsitellään foneettisina merkkeinä. Koska niillä ei ole konkreettista merkitystä, niiden ymmärtäminen on pienille lapsille vaikeampaa.
Toinen tärkeä aihe on se, että lukemisen lisäksi opetusmateriaaleihin sisällytetään nyt myös kirjoittaminen.
Jos luet ääneen, lapsi voi käydä materiaalin läpi jossain määrin passiivisesti. Se on sama kuin kuvakirja, joten pöydän ääressä ei tarvitse opiskella. "Kirjoittaminen" on kuitenkin eri asia. Jos hän ei liikuta käsiään omin avuin, hän ei pysty kirjoittamaan tulosteita loppuun, ja ilman pulpettia hän ei pysty kirjoittamaan sanoja.
Lapset, jotka oppivat tämän materiaalin osa-alueen, eivät useinkaan ole vielä siirtyneet peruskouluun. Heillä ei luonnollisesti ole opiskelutottumuksia, ja heidän ikänsä vuoksi heidän voi olla vaikea keskittyä pitkiä aikoja. Voidaan sanoa, että vanhempien taakka on suurin tällä alalla.
Peruskieliopin oppiminen A-C:ssä
A-aineet ovat vasta peruskoulun ensimmäisellä luokalla.
Katakana, kanji ja kielioppikysymykset otetaan käyttöön myös A:sta. B:stä alkaen otetaan käyttöön myös luetun ymmärtämisen kysymyksiä. Noin tässä vaiheessa alkaa opiskelumuotoinen oppiminen.
Luetun ymmärtämisessä keskitytään kertoviin teksteihin kriittisten tekstien sijaan. Tämä johtuu siitä, että tapahtumiin ja keskusteluihin perustuva kertomusmuoto on luontevampi ymmärtää kuin looginen kirjoitusmuoto. Kerronnallisissa teksteissä ei kuitenkaan ole asetelman ja tarinan kehittelyn suhteen tiettyä kaavaa, joten aineiston ymmärtämisen taso riippuu siitä, missä määrin he ovat lukeneet kuvakirjoja.
D:stä F:ään lauseet hahmottuvat yhtenäisenä kokonaisuutena.
D-aineistosta oppilaat siirtyvät vaiheeseen, jossa he eivät ymmärrä lyhyitä lauseita vaan useita lauseita ja kappaleiden välisiä suhteita.
D:stä oppilaat lukevat lauseiden ja kappaleiden välisiä yhteyksiä, ja heiltä kysytään, mitä he haluavat sanoa kokonaisuutena.
Aikuisen näkökulmasta tekstin lukutaito tarkoittaa koko sisällön ymmärtämistä, mutta todellisuudessa on monia asioita, jotka on opittava ennen koko sisällön ymmärtämistä. Tärkeintä on ymmärtää D-F-aineiston väliset yhteydet, ja jos oppilailla ei ole riittäviä taitoja tällä alalla, he saattavat näyttää pystyvän lukemaan tekstiä, mutta kuunnellessaan sitä yksityiskohtaisesti he eivät itse asiassa ymmärrä sisältöä lainkaan.
Näin sekä lapsi että vanhempi joutuvat helposti tilanteeseen, jossa lapsi näyttää lukevan, mutta ei lukekaan. Lapsi saattaa hämmentyä siitä, että hän ymmärtää yksittäisen lauseen merkityksen, mutta ei pysty ratkaisemaan ongelmaa, ja vanhempi saattaa olla järkyttynyt siitä, että lapsi ei lukenut tekstiä niin hyvin kuin hän odotti.
Kyky lukea yhteyksiä kehittyy kuitenkin aineistoa tehdessä.
Usein ihmiset kuuntelevat oppitunteja tarkkaavaisesti ja tekevät hyviä muistiinpanoja, mutta eivät jostain syystä saa hyviä pisteitä kokeissa. Nämä ovat lapsia, jotka ovat hyviä yksinkertaisessa ulkoa opettelussa, mutta joilla on vaikeuksia kirjallisten ja soveltavien kysymysten kanssa, ja tietyssä vaiheessa he menettävät käsityksensä oppitunnin sisällöstä. Tärkein syy tähän ilmiöön on kyvyttömyys ymmärtää yhteyksiä. Tässä mielessä voidaan sanoa, että D-F-materiaalit käsittelevät erittäin tärkeää sisältöä.
Kanji kattaa edelleen myös kaikki kullakin luokkatasolla opitut kanjit. Juuri tällä alueella voit hyötyä Kanjista eniten.
Nykyaikaisen japanin kielen yhteenveto G:stä I:een
Kumon Japanin opiskelussa saavutetaan tauko nykyajan japanin opiskelussa I-aineiston myötä, sillä J-L-aineistoissa käsitellään muinaisia ja kiinalaisia tekstejä, ja moderni japani ilmestyy jälleen kerran M-aineistosta alkaen, mutta siinä vaiheessa muinaiset ja kiinalaiset tekstit sekoittuvat, eikä itse nykyajan japanin lukeminen ole aiheena. Käsiteltävät tekstit perustuvat myös alkuperäistekstien lukemiseen.
Käsiteltävien tekstien joukossa on kirjoja, jotka aikuisetkin kokisivat haastaviksi, jos he haluaisivat lukea alkuperäistekstejä.
Olen itse sitä mieltä, että Kumon Japanin tavoitteena pitäisi olla loppumateriaali, mutta jos pitäisi asettaa jokin muu tavoite keskelle, asettaisin sen tämän I-materiaalin loppuunsaattamiseksi, koska kun I-materiaali on suoritettu, pystyy lukemaan lähes mitä tahansa kirjaa. Jos pystyt lukemaan kirjoja, voit oppia lähes mitä tahansa oppiainetta omin päin, etkä vain japania.
Ne, jotka pyrkivät suorittamaan yläasteen pääsykokeen, pyrkivät usein suorittamaan F-materiaalin 4. luokan loppuun mennessä, koska F-materiaalin suorittaminen täydentää Kumonin japanin kielen alkeistason materiaalia. F-materiaalin suorittamisella on kuitenkin vain rajallinen vaikutus yläasteen pääsykokeisiin. Tämä johtuu siitä, että yläasteen pääsykokeissa tehtävät ovat yleensä vaikeampia ajattelun ja luetun ymmärtämisen kuin tiedon kannalta, koska ne eivät kata yläasteen tasoa. Vaikka esimerkiksi faktorointia ei voida testata yläasteen pääsykokeissa, lauseiden vaikeusaste ei ole rajana.
Siksi yläasteen pääsykokeissa vaadittava japanin kielen taito on yleensä huomattavasti peruskoulun tasoa korkeampi. Jos pystyt asettamaan tavoitteesi Kumonin japanin kielessä ennen F-aineita, on helpompi saavuttaa hyviä tuloksia.
Vanhaa ja kiinalaista kirjallisuutta esiintyy J-L-kirjoissa.
Nykyaikainen japanin kieli on päättynyt I-aineeseen, ja tästä eteenpäin aiheena on vanha ja kiinalainen kirjallisuus.
On useita aikoja, jolloin saatat miettiä, pitäisikö Kumon lopettaa. Yksi niistä on, kun lapsen elämässä tulee kiireitä korkeakouluopintojen tai kokeiden takia, eikä Kumonin jatkamiselle ole enää aikaa. Toinen on, kun vanhemmat menettävät Kumonin jatkamisen merkityksen.
Ja J-materiaalista L-materiaaliin on se osio, jossa vanhempien on vaikea löytää merkitystä Kumonille.
Tämä johtuu siitä, että vanhat ja kiinalaiset tekstit eivät näy lukion pääsykokeissa. Iän, jolloin oppilaat saavuttavat tämän Kumon-aineiston läheisyyden, pitäisi yleensä olla yläasteen aikana. Vaikka lukion pääsykokeet ovat väistämättömiä, ellei ole integroituneessa yläkoulussa tai lukiossa, vanha kiina ja kiinalainen kirjallisuus eivät periaatteessa esiinny lukion pääsykokeiden kysymyksissä. On kiistatonta, että on vaikea löytää mielekkyyttä yliopistojen pääsykokeisiin opiskelulle, kun lukion pääsykokeet ovat aivan edessä.
Yliopistojen pääsykokeita silmällä pitäen on kuitenkin valtava etu, jos pystyy lukemaan muinaisia ja kiinalaisia tekstejä, vaikkakin vain epämääräisesti, jo siinä vaiheessa, ennen kuin täysimittaiset tenttiopinnot alkavat. Tämä johtuu siitä, että jopa kansallisissa yliopistoissa muinaisten ja kiinalaisten tekstien tekstimäärä ja luetun ymmärtämisen kysymysten vaikeustaso eivät ole niin suuri este verrattuna nykyaikaisiin teksteihin. Ei voida sanoa, että vain Kumonista voi hankkia riittävän määrän kielioppi- ja sanastotietoa tenttejä varten, mutta kun nämä tiedot on vakiinnutettu, muinaista ja kiinalaista kirjallisuutta voi käyttää pisteiden lähteenä lähes kaikilla yliopistotasoilla.
Mitä pidemmälle etukäteen investoit, sitä vaikeampaa on saada sijoituksellesi tuottoa. Saattaa tulla aika, jolloin joudut miettimään, miten kohtaat J-aineita ja sen jälkeen.
Kriittisen ajattelun oppiminen M:stä O:han
Viimeinen Kumonin japaninkielinen materiaali on O-materiaali. Laajemmassa kontekstissa voidaan sanoa, että M-O-materiaalit ovat Kumon Japanin huipentuma.
I:een asti oppilaat kehittävät kykyä ymmärtää nykyaikaisia tekstejä nopeasti ja tarkasti; J:stä L:ään asti tekstit vaihtuvat muinaisiin ja kiinalaisiin teksteihin, mutta tavoite pysyy samana: sisällön ymmärtäminen.
M-aineistosta alkaen tavoitteena on kuitenkin ajatella tekstin ymmärtämisen lähtökohdista.
Japanilaisessa koulutuksessa suuntauksena on, että oppitunneilla ei enää kerätä tietoa vaan korostetaan kykyä ajatella itse. Tämä on ollut suuntaus Yutori-koulutuksesta lähtien. Vaikka Yutori-koulutuksen kielteisiä puolia korostettiinkin usein, sen päättymisen jälkeen ei ole palattu opintojen kertaamiseen, vaan on siirrytty kohti koulutusta, joka kehittää ajattelutaitoja paremmalla tavalla.
Kyvystä ajatella itse", joka vanhempiemme sukupolvessa oli ehkä jopa este, on nyt tulossa vakiovaatimus, kuten raportointi- ja viestintätaidoista. Kokeiden maailmassa, jotka saattavat tuntua todellisessa maailmassa hyödyttömiltä, Kumonissa oppiminen johtaa myös yhteiskunnassa selviytymisen perustaitojen kasvattamiseen.
Opetussuunnitelman läpikäyminen vie enemmän kuin muutaman vuoden.
Olemme tarkastelleet kunkin aineen sisältöä ja asemaa laajasti. Yksityiskohtaiseen sisältöön emme ole juurikaan puuttuneet, mutta uskon, että määrä oli silti melko suuri.
Tämä volyymi on Kumonin tärkein ominaisuus. Katettu ikäkausivalikoima on erittäin laaja.
Sanotaan esimerkiksi, että aloitetaan A I. Kullekin aakkoselle on varattu 200 tulostetta, joten on käytävä läpi 4800 tulostetta, jotta kaikki materiaalit saadaan valmiiksi. Lisäksi sinun on vastattava kaikkiin kysymyksiin oikein kussakin tulosteessa tietyllä nopeudella, ennen kuin voit siirtyä seuraavaan materiaaliin. Koska toistoja on vähintään kolme, et pääse viimeiseen Kumon-materiaaliin, ellet ole ratkaissut yli 10 000 tulostetta, vaikka oppimisesi etenisi kuinka sujuvasti tahansa.
Ja Kumonissa japanin kieli on aine, jossa on eniten kirjaimia aakkosissa. Japanin kielessä on 31 aakkosta 8A:sta O:han. Verrattuna aritmetiikkaan, jossa on 22 aakkosta, ja englannin kieleen, jossa on 23 aakkosta, oppimisen määrä on erittäin suuri. Luonnollisesti myös oppimisaika on pidempi, ja voi olla tarpeen harkita viiden tai kymmenen vuoden ajanjaksoa.
Mihin osaan lapsen kasvatusta Kumon sisällytetään? Tätä olisi harkittava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Opetussuunnitelman ymmärtäminen, jotta saat etulyöntiaseman strategiassasi
Tässä artikkelissa olemme käsitelleet Kumonin japanin kielen opetussuunnitelmaa. Olemme hahmotelleet, mitkä Kumon kattaa hyvin monenlaisia aiheita esikoulusta yliopistojen pääsykokeisiin ja millaista sisältöä missäkin materiaalissa käsitellään.
Mitä tarkoitamme katettujen aiheiden laajalla valikoimalla? Kumon ei rajoitu yksittäisiin kokeisiin, kuten yläasteen kokeisiin. Kumon ei rajoitu yksittäisiin kokeisiin, kuten yläasteen tai lukion kokeisiin, vaan sillä voi olla vaikutusta kaikkiin lapsesi kokeisiin.
Ja vaikka Kumonilla on valtava vaikutus yleiseen oppimiseen, vain harvat ymmärtävät kokonaisuuden, kun he ilmoittavat lapsensa Kumoniin. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos sinulla on oikea ymmärrys ja strategia, voit erottua muista koestrategioiden suhteen.
Toivomme, että tämä teksti ja tämä blogi auttavat sinua saavuttamaan tämän.