Millaisia materiaaleja Kumon Japanese M on Vihdoinkin olemme siirtymässä japanin kielen loppuvaiheeseen.

2023-05-23

Japani (kieli)

t f B! P L

Millä luokkatasolla Kumon Japanese M -materiaalit ovat?

M-opetusmateriaalit vastaavat lukion tasoa. Kumon Japanin lukiotasolla on kuusi tasoa, ja J- ja K-materiaalit käsittelivät klassista japania, kun taas L-materiaali käsitteli kiinalaista kirjallisuutta; M-materiaalissa kysymyksiä annetaan kaikista modernin, antiikin ja kiinalaisen kirjallisuuden lajeista, joten voidaan sanoa, että olemme viimein siirtymässä loppuvaiheeseen.

Vaikka taso vastaa lukion tasoa, sisällön taso on korkea, ja jopa lukiolaisten pitäisi olla ylpeitä siitä, että he ovat saavuttaneet tämän tason.

Millaista opetusmateriaalia Kumon Japanese M on?

Tarkistetaan nyt opetusmateriaalien yksityiskohdat. Tarkistetaan ensin virallisen Kumon M -opetusmateriaalin tavoitteet.

Ne auttavat oppilaita hankkimaan edistyneempiä luetun ymmärtämisen taitoja ja herättävät samalla "kriittistä ajattelua". Oppilaat oppivat olemaan tietoisia kunkin hahmon ominaisuuksista ja suhteista, toisten näkökulmista, väärinlukemisesta, ongelmien esiin nostamisesta, väitteiden kumoamisesta jne. Opiskelijat parantavat muinaisten ja kiinalaisten tekstien luetun ymmärtämistä.

J-L-materiaalien aiheena oli "kriittinen lukeminen aineiston tutkimisen pohjalta", joka koostui useista luettavista teksteistä; M-materiaalit käsittelevät tekstissä olevia useita hahmoja, näkökulmia ja väitteitä.

Tarkastellaan seuraavaksi käytettyjä materiaaleja.

| M1-M70 | Henkilökoordinaatit | Manyoshu, Otogi-zoshi, Kojiki, Kuoleman talon pöytäkirjat, Galilean elämä | M71-M130 | Muut näkökulmat | Venetsian kauppias pääkaupunki, Genjin tarina, Dialogi aivot ja elämä | M131-M200 | Verifiointi | Tiede ja metodi, historia. M131-M200 | Venetsian kauppiaan pääoma, Genjin tarina, dialogit Aivot ja elämä

M-aineistossa testatut teemat on jaettu kolmeen pääluokkaan: Henkilökoordinaatit, Muiden näkökulmat ja Verifiointi. Pelkät teemat voivat vaikuttaa abstraktilta, mutta ne tulisi ymmärtää yleisesti "monien ihmisten, näkökulmien ja argumenttien lukemiseksi ja ymmärtämiseksi".

Opetusmateriaaleista käy myös ilmi, että kurssilla käsitellään nykyaikaisen, antiikin ja kiinalaisen kirjallisuuden kaikkia näkökohtia. Tämä on osoitus siitä, että Kumonin japanin kielen kattava kokoaminen on alkanut. Valikoima on myös hyvin haastava, ja siinä on kirjoja, joita edes lukemisesta pitävät eivät ehkä ole tukahduttaneet.

M-oppimateriaalit edellyttävät erilaisten näkökulmien ymmärtämistä

Kuvasimme M-materiaalien teemaksi "lukemista monista ihmisistä, näkökulmista ja väitteistä". Tätä seikkaa selitetään tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Tekstit I-aineistoon asti seurasivat yhtä argumenttia. Vaikka sisältö oli haastavaa, teksteissä ei sekoitettu erilaisia näkökulmia; aineistoissa J-L oli kaksi tekstiä, aineistoteksti ja kriittinen teksti, mutta rakenne perustui yksinomaan aineistoon, jotta kriittisen tekstin väitteet voitiin ymmärtää. Kyse ei ollut useiden eri argumenttien ymmärtämisestä.

M-aineistossa M sen sijaan erilaiset näkökulmat sekoittuvat yhteen tekstiin.

Esimerkiksi M91:stä käsitellään Genjin tarinaa. Tarinassa kysytään, miten ympärillä olevat naiset suhtautuvat siihen, että keisari suosii matalan statuksen Kiritsubo no Sarai -nimistä henkilöä, ja vastaukseen tarvitaan useita näkökulmia: korkean statuksen omaavilla on varaa Kiritsubo no Sarai -nimiseen henkilöön, koska he tuntevat itsensä häntä paremmiksi, mutta matalan statuksen omaavat henkilöt ovat samassa asemassa ja ovat siksi kateellisempia.

Yksinkertaisin kerronnallisen tekstin lukumuoto on se, jossa seurataan päähenkilöiden tunteita. Samassa aineistossa The Tale of Genjistä päähenkilön tunteita seuraten voisi lukea, että Kiritsubo Sarai kärsii, koska hän on mustasukkainen. Tällä kertaa kysymys ei kuitenkaan ole päähenkilöstä vaan häntä ympäröivien naisten näkökulmista. Tekstiä on tarpeen ymmärtää useammasta eri näkökulmasta.

Tunteet, säännöt ja monimutkaisuuden tuolla puolen

Erilaisten näkökulmien ymmärtämistä tarvitaan myös tosielämän ihmissuhteissa.

Useimmat ihmiset keskittyvät tunteisiinsa, kun ne ovat pieniä. Myös kriteerit, joiden perusteella päätetään jostakin asiasta, perustuvat tunteisiin, jotka ovat hauskoja, halutaan kokeilla jotakin tai olla vihainen tai peloissaan.

Ryhmässä he oppivat sitten vähitellen noudattamaan objektiivisia sääntöjä. He tajuavat, että ryhmäelämä ei olisi mahdollista, jos kaikki tekisivät mitä haluaisivat.

Mutta kun mennään vielä askeleen pidemmälle, he ymmärtävät, että sääntöjen takana on yksilöllisiä ajatuksia ja tunteita. On objektiivinen sääntö, ettei kaveria saa lyödä, mutta säännön takana on opettajan aikomus helpottaa ryhmäelämää. Niinpä jopa samasta väkivallasta annettavan tuomion ankaruus vaihtelee väkivallan luonteen mukaan. Jos väkivallan tarkoituksena on riidan selvittäminen, jotkut saattavat yrittää selvitä "ole varovainen ensi kerralla" -lausahduksella, kun taas jos väkivalta on poliisiasia, harkitaan usein erottamista tai koulusta erottamista.

Tämä ei tarkoita sitä, että sääntöjen rikkominen olisi OK. Mutta se, miten niiden rikkomiseen suhtaudutaan, riippuu usein tuomitsevan henkilön aikomuksista.

Toimitpa sitten omien tuntemustesi tai objektiivisten sääntöjen mukaan, molemmat ovat samoja siinä mielessä, että ne toimivat yhden asiayhteyden mukaan. Todellisuudessa objektiivisten sääntöjen taustalla ovat kuitenkin eri ihmisten olosuhteet ja tunteet.

Monimutkaisuus, jota käsittelemme verkko-oppimateriaalissa, on samantyyppinen kuin tämä todellisuuden monimutkaisuus.

Manga ja animaatio voivat olla väline todellisuuden monimutkaisuuden toteuttamiseen.

Manga ja animaatio ovat tehokkaita välineitä näiden monimutkaisuuksien ymmärtämiseen.

Mainitsimme C- ja E-oppimateriaalien kommentoinnissa, että sarjakuvat ja animaatiot voivat olla hyödyllisiä. Tällöin mainitsimme, että tarinoita on helpompi lukea kuin romaaneja, joten kerronnallisen kirjoittamisen muotoon on helpompi tottua.

Millainen opetusmateriaali on Kumon Japanin E? Keskeisiä kohtia ovat 'konjunktiivisuhteen' ymmärtäminen ja 'uskalla olla puhumatta' -kerrontalauseiden käsittely.

M-tason saavuttaneen lapsen on lähes mahdotonta olla tuntematon tarinoiden kanssa. Kun tarkastellaan tekstien lukemista eri näkökulmista, mangat ja animet ovat kuitenkin hyödyllisiä eri näkökulmasta.

Yksi mangan ja animen tärkeimmistä ominaisuuksista on niiden monimuotoisuus. Historiallinen tausta voi sijoittua maantieteelliseen ja aikakausittaiseen ympäristöön, joka poikkeaa hyvin paljon lapsesi nykyisestä ympäristöstä, ja hahmot voivat olla ulkonäöltään ja iältään mahdollisimman erilaisia ja omaleimaisia. Ja ennen kaikkea monet ihmiset ja organisaatiot toimivat erilaisten ajatusten pohjalta.

Esimerkiksi One Piece -sarjassa päähenkilöt ovat merirosvoja, mutta kaikki heidän ystävänsä matkustavat erilaisten tavoitteiden kanssa. Vaikka he siis kuuluvat samaan organisaatioon ja kokevat samoja tilanteita, on helppo huomata, että he kaikki tuntevat eri tavalla. Kun he saapuvat uudelle saarelle, jotkut odottavat hyvää ateriaa, jotkut etsivät aarteita, jotkut ovat peloissaan eivätkä halua mennä maihin... Näin se siis on. Juoni on se, että he lähtevät saarelle yhteisellä tarkoituksella, mutta jokaisella heistä on jotain aivan erilaista mielessä. Tähän moninäkökulmaisuuden käsitteeseen voidaan puuttua luontevasti mangassa ja animenä.

Sama tendenssi voi päteä tarinoihin yleensä. Kuitenkin esimerkiksi romaaneissa ja japanilaisissa elokuvissa vallitsee yksityisen fiktion kulttuuri, jossa ei aina näy erilaisia näkökulmia. Länsimaiset elokuvat eivät yleensä osaa selittää asioita suoraan, joten joidenkin motiivien ja metaforien ymmärtäminen voi olla lapsille vaikeaa. Hollywood-tyyppisissä elokuvissa keskitytään yleensä toimintaan eikä niinkään tunnekuvaukseen. Draama on hyvä vaihtoehto, mutta ei niin kuin ennen vanhaan, kun kaikki kaverit katsovat draamoja, eivätkä pojat useinkaan ole niistä kiinnostuneita.

On toki olemassa hyviä ja huonoja teoksia, mutta jos valitset parhaat teokset, manga ja anime ovat hyvä tapa ymmärtää erilaisia näkökulmia.

Uudet sukupolvet ymmärtävät monimuotoisuutta paremmin

Mitä tulee monimuotoisuuden ymmärtämiseen, lasten sukupolvet ovat siinä kiistatta parempia kuin vanhempiensa sukupolvet. Siksi lapsesi voi olla luonnostaan hankkinut M-materiaalien edellyttämän tietoisuuden erilaisista näkökulmista, vaikka hän ei turvautuisi edellä mainittuihin menetelmiin, ja jos lapsesi on saavuttanut M-materiaalit, on todennäköistä, että materiaalit tuottavat hyviä tuloksia yksinkertaisesti katsomalla niitä ilman liiallista puuttumista.

QooQ