Kumon Japanin kieli ja toisto Myös luetun ymmärtämisen taidot hankitaan perusasioiden pohjalta.

2023-05-23

Japani (kieli)

t f B! P L

Japania ei pitäisi pitää erityisenä oppiaineena. Japani, kuten muutkin oppiaineet, on oppiaine, jota voidaan kehittää perusasioiden pohjalta. Toistuva harjoittelu on epäilemättä tärkeää perusasioiden vakiinnuttamiseksi. Perusteiden soveltamisala on kuitenkin varsin laaja, ja koska perusteet voidaan hankkia myös muualla kuin hakuteoksissa ja luokkahuoneessa, niitä käsitellään yleensä erityiskohtelussa.

Toistamisen avulla voit omaksua laajan valikoiman perusasioita aina peruskieliopista abstrakteihin ajatuksiin, jotka muodostavat perustan vaikeiden käsitteiden ymmärtämiselle. Tässä artikkelissa selitetään toiston merkitys Kumonin japanin kielessä.

Japanin kielen peruskielioppi on tärkeää pitää hallinnassa.

Luetun ymmärtämiseen liittyy monia näkökohtia, mutta on joitakin asioita, jotka on ensin tukahdutettava. Japanin kielessä on myös sanastoa ja kielioppia, ja on mahdotonta tulkita lausetta oikein ilman perusosien oppimista.

Kun opiskellaan englantia, ensimmäisenä tulee mieleen sanaston ja kieliopin oppiminen. Tämä johtuu siitä, että jos et osaa näitä, et ymmärrä, mitä pitkissä lauseissa kirjoitetaan. Samalla tavalla et voi lukea pitkiä japaninkielisiä lauseita, jos et ymmärrä kielen perusosia. Jotkut ihmiset ajattelevat, että koska se on heidän äidinkielensä, he omaksuvat kielen luonnostaan, mutta tämä tarkoittaa vain sitä, että heillä on luonnostaan mahdollisuus oppia sitä, ei sitä, että he omaksuvat sen oppimatta sitä.

Kumon valmistelee opetusmateriaalia askel askeleelta alkaen sanojen, kuten "omena" ja "hikouki", ääneen lukemisesta. Kumon ei oleta, että oppilaat osaavat lukea luokka-asteelle sopivaa materiaalia vain siksi, että se on japaniksi, vaan antaa oppilaiden hankkia japanin kielen perustaidot.

Toistuva harjoittelu on epäilemättä tehokasta näiden peruselementtien oppimisessa.

Myös luetun ymmärtäminen voidaan saavuttaa perusajatusten kartuttamisen kautta.

Kun kyse on luetun ymmärtämisestä, jotkut kuitenkin ajattelevat, että se hankitaan jonkin erityisen asian kautta eikä perustaitojen kartuttamisen kautta. On helppo olettaa, että luetun ymmärtäminen perustuu moniselitteisiin asioihin, kuten pohjatyöhön, järkeen tai ajattelutaitoihin.

Luetun ymmärtäminen on kuitenkin myös jotain, joka voidaan hankkia perustaitojen kartuttamisen kautta.

Descartesin Johdatus metodiin -teoksessa on kuuluisa lause "ajattelen, siis olen". Jotta maailmasta saataisiin tarkka kuva, päättely kannattaa aloittaa yhdestä kiistattomasta tosiasiasta. Silloin kaikki näkemäsi, kuulemasi ja tuntemasi voi olla väärin. Väärin nähdyt ja kuullut asiat ovat yleisiä. Kun epäilet kaikkea tuntemaasi, ainoa asia, josta voit olla varma, ovat ajatuksesi, jotka epäilevät kaikkea. Koska ajatukset ovat olemassa, olen se, mikä olen. Lause tarkoittaa yleensä tätä.

Se on hyvin selkeä ja suoraviivainen ajatus filosofisissa keskusteluissa, mutta se on abstrakti ajatus, joten esimerkiksi alakoululaisen olisi melko vaikea ymmärtää sitä. Missä siis on ero tämän ajatuksen ymmärtämisen ja ymmärtämättä jättämisen välillä?

Ensinnäkin on tiedettävä, mitä sanat "siksi" ja "minä" tarkoittavat. Toiseksi on ymmärrettävä ajatus siitä, että on lähdettävä liikkeelle tietyistä tosiasioista. Jos olet tutkinut kolmivaiheista argumentointia, olet kokenut, että jos aloitat vääristä tosiasioista, päädyt kauheaan johtopäätökseen.

Se, että se, mitä tunnet, saattaa olla väärin, on ehkä helpompi ymmärtää järkevästi, jos olet tehnyt arvoituksia tai illuusio-ongelmia, joissa käytetään oletuksia. Jos luet shounen mangaa, näet melko usein ihmisiä, joilla on kyky pettää aisteja. Tai jos olet urheillut, olet ehkä kokenut, että lyönti voi mennä sisään tai sitten ei, vaikka pelaat samoilla aisteilla. Tämän perustan avulla voit käsitellä intuition vastaista ajatusta siitä, että "se, mitä näet nyt, ei välttämättä ole totta".

Abstraktit ideat syntyvät myös historian kasaantumisesta. Jopa näennäisen vaikeat ideat syntyvät yksittäisten teorioiden kasautumisesta.

Kun ymmärrät tekstiä, jota luet ensimmäistä kertaa, olipa kyseessä sitten kirja tai ei, on myös tärkeää, kuinka paljon tiedät lähtökohtien taustalla olevista teorioista. Kumon auttaa sinua hankkimaan ennakkotiedot toistojen avulla.

Toistoja on kuitenkin vaikea painaa mieleen kokonaisuudessaan.

Tähän mennessä olemme puhuneet siitä, miten monet japanin kielen taidon osat voidaan omaksua myös toistojen avulla. Jotkut saattavat kuitenkin edelleen ajatella, että vastausten ulkoa opetteleminen on merkityksetöntä, koska he eivät lue tekstiä.

Kumonin japanin kielen vastauksia on kuitenkin vaikea painaa mieleen, vaikka kuinka monta kertaa niitä toistaisi. Tämä johtuu siitä, että Kumon-tulosteita toistettaessa toistetaan usein 30-50 sivua. Tietenkin ajattelet, että "olen lukenut tämän lauseen ennenkin", mutta silti olisi hyvin vaikeaa muistaa 30 edellisen tulosteen vastaukset ulkoa.

Lukeminen on jotain, jota syvennetään tekemällä sitä yhä uudelleen ja uudelleen.

Vaikka et opettelisikaan koko tekstiä ulkoa, saatat miettiä, onko mitään järkeä lukea tekstiä, jonka olet jo kerran lukenut, ja lukea se sitten uudelleen. Kysymys kuuluu, eikö sellaisen tekstin uudelleen lukeminen, jonka pääajatuksen tiedät, anna sinulle luetun ymmärtämisen taitoja lukea ja ymmärtää tekstiä, jota et ole koskaan ennen nähnyt. Haluaisin väittää myös tämän. Teksti ei ole jotakin, jonka luet kerran ja se on siinä, vaan se on jotakin, joka on luettava yhä uudelleen ja uudelleen, jotta saat siitä suuren merkityksen irti.

Ensinnäkään kukaan ei voi lukea vaikeaa kirjaa tai artikkelia yhdellä istumalla ja ymmärtää sitä kokonaan. Tämä johtuu siitä, että se, mitä kirjassa kirjoitetaan, ei ole absoluuttinen tosiasia, joka on olemassa erillään, vaan se on vuosien varrella käytyjen erilaisten keskustelujen tulosta. Kirjassa esitettyjen väitteiden todellista merkitystä ei voi tulkita lukematta paitsi kirjaa yksinään myös sen viitteitä. Lisäksi se, mitä kirjaan on kirjoitettu, on "todennäköisimmin oikea asia tällä hetkellä", eikä ole harvinaista, että tulevaisuudessa löytyy virheitä. Artikkelien kohdalla teksti julkaistaan epävarmemmassa vaiheessa, joten tekstiä on luettava kriittisesti eikä vain ymmärrettävä, mitä kirjoitetaan.

Yksinkertaisemmin sanottuna jotkut sanovat, että vaikka lukisi saman kirjan, tuntee sen eri tavalla ajankohdasta riippuen. Shoujo-mangassa esiintyvä hyvännäköinen kaveri, jota pidit siistinä yläasteikäisenä, saattaa aikuisena ajatella: "Eikö olekin paha, että kaveri pelleilee lukiolaisen kanssa, vaikka hän on työssäkäyvä aikuinen?". Näkemyksesi muuttuu näin. Osat, jotka jätit väliin tai joita et ymmärtänyt, kun näit mangan ensimmäistä kertaa, voivat tulla näkyviin, kun luet sen toistuvasti. Kumonissa toistamiseen on käytettävissä aikaa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, mutta siitäkin huolimatta tekstin lukeminen uudestaan, kun siihen on varattu aikaa ja hahmotelmat on ymmärretty, antaa lapselle aivan erilaisen kokemuksen.

Jos he oppivat etukäteen, voimme seurata sanastoa.

Olemme selittäneet, että sanasto, kielioppi ja luetun ymmärtäminen hankitaan toistamalla, ja että Kumon Japanissa toistaminen on sen arvoista. Monilla on tapana pitää japania erityisenä oppiaineena, koska sitä on vaikea opiskella, mutta opiskelun perusteet pysyvät samoina. Voit päästä korkeammalle rakentamalla perusasioiden varaan.

Yksi asia on se, että mitä pidemmälle opinnoissasi olet edennyt, sitä enemmän sanaston seurantaa kannattaa sisällyttää opintoihin. Kumonissakin opiskelijat oppivat riittävästi kanjia, jotka auttavat luetun ymmärtämisessä, mutta on myös sanastoa, jota ei opiskella nimenomaisesti, kuten fraaseja ja slangia. Jos et tiedä, mitä sana tarkoittaa, luetun ymmärtäminen on vaikeaa. Tämä voi olla osa elämää, jota he normaalisti ymmärtäisivät, mutta näin ei ole, jos he oppivat etukäteen. Tämä on osa-alue, jota vanhempien tulisi seurata aktiivisesti.

Suosittuja artikkeleita

QooQ